Ministère de la culture Inrap

Bratislavský, Bratislava V, Bratislava Rusovce

LIMES DAY 2024 : Z Gerulaty do Carnunta

Fee requiredSaturday 15 June

Gerulatská 67, 851 10 Rusovce
Hauptstraße 1A, 2404 Petronell-Carnuntum, Rakúsko

muop.bratislava.sk
add

Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave s radosťou pozýva na X. ročník LIMES DAY, ktorý sa uskutoční v sobotu 15.6.2024. Deň dunajského limesu Bratislavčanom každoročne pripomína význam rímskeho kultúrneho dedičstva. Upozorňuje na skutočnosť, že aj Bratislava sa kedysi nachádzala na hraniciach Ríma.
LIMES DAY je celodenné podujatie v sprievode archeológov, ktoré spája lokality rímskeho kultúrneho dedičstva zapísané v zozname UNESCO - slovenskú Gerulatu a rakúske Carnuntum. Medzi oboma miestami, hoci ležia len pár kilometrov od seba a spája ich bohatá história, neexistuje žiadna pravidelná verejná doprava.
A preto počas LIMES DAY prichádza autobus Archeobus, cyklistická skupina Cyklolimes, ktoré prepoja obe náleziská a najnovšie aj dobrodružný splav po hraniciach ríše - Dunaji.

Guided tour

Guided tour

LIMES DAY / Archeobus

"Archeobus”účastníkov najskôr odvezie z Bratislavy do vojenského tábora v rusoveckej Gerulate a odtiaľ do rímskeho mesta Petronell - Carnuntum. Zastaví aj v Múzeu Carnuntinum, v rímskom vojenskom a civilnom amfiteátri a pri Pohanskej bráne.
V Múzeu Antická Gerulata bude počas X. ročníka LIMES DAY pripravená komentovaná prehliadka a program pre deti od 6 do 10 rokov, "Kto je to archeológ?”.
Špeciálne počas LIMES DAY môžu návštevníci získať v Múzeu Antická Gerulata originálny korešpondenčný lístok s motívom Limes Romanus, Hranice Rímskej ríše UNESCO a s príležitostnou pečiatkou Slovenskej pošty so stopou rímskeho legionára z Rusoviec.
Rímskym mestom Carnuntum účastníkov prevedie nielen sprevádzajúci archeológ aj domáci sprievodca. Malých cestovateľov môže potešiť aj správa, že Carnuntum usporiada 15. júna detský festival.
Cena 2,50 + vstupné do múzeí.

2.50 €, There are discounted rates

Saturday 15 June de 09:30 à 16:30

General public

Guided tour

Guided tour

LIMES DAY / CYKLOLIMES

K LIMES DAY neodmysliteľne patrí aj cyklistika. Každý, kto má bicykel, športového ducha a odhodlanie, môže si výlet po rímskych pamiatkach užiť v cyklistickej skupine CYKLOLIMES. Ani medzi cyklistami nebude chýbať sprevádzajúci archeológ. Oproti účastníkom z Archeobusu, cyklisti - za námahu vynaloženú pri športovom výkone - získajú vstup do Carnunta a Antickej Gerulaty v Rusovciach ZDARMA. Môžu si tiež kúpiť originálne tričká s motívom jubilejnej pečiatky X. ročníka LIMES DAY.
Cyklistická trasa: Museum Carnuntinum, Rímsky vojenský amfiteáter, Petronell-Carnuntum - Rímske mesto, Civilný amfiteáter, Pohanská brána, Antická Gerulata v Rusovciach.
Odchod cyklistov je 15.6.2024 o 9.00 spod mosta Lanfranconi z petržalskej strany.

Free

Saturday 15 June de 09:00 à 17:00

General public

Guided tour

Guided tour

LIMES DAY / SPLAV

X. Ročník LIMES DAY prichádza s jedinečnou ponukou splavu po hranici Rímskej ríše, po rieke Dunaj. Neopakovateľné popoludnie sa uskutoční v spolupráci s Vodáckym centrom. V sprievode skúsených inštruktorov zvládne splav Dunaja z Bad Deutsch-Altenburgu do Karloveskej zátoky ktokoľvek.
Splav bude štartovať o 14.00 z Bad Deutsch-Altenburgu (stĺp Marka Aurélia) a potrvá približne 2 hodiny.

30.00 €, There are discounted rates

Saturday 15 June de 14:00 à 16:30

General public

Press contact:

Kristína Šabíková

kristina.sabikova@gmail.com

+421911653544

  • LIMES DAY 2024 Plagát
  • Archeobus
  • Cyklolimes
  • Splav

Access map

17.147806360787 48.05452429706
-->