Ministère de la culture Inrap

Banskobystrický, Banská Bystrica, Banská Bystrica

Archeologický výskum Kremnička-pamätník

Pamätník Kremnička, Banská Bystrica

add

Archeologický výskum v Kremničke inicioval banskobystrický magistrát v snahe chrániť pamätné miesta spojené s bojmi počas SNP a najmä s brutálnymi nacistickými represáliami po jeho potlačení. V blízkosti pamätníka a masových hrobov bola povolená výstavba rodinných domov, ktorá narušila pietny charakter lokality. V spolupráci s KPÚ Banská Bystrica a Katedrou archeológie FF UKF v Nitre boli podniknuté kroky na zastavenie možnej ďalšej výstavby a rozšírenia pamiatkovej ochrany týchto miest.
Zásadným počinom v tejto súvislosti je archeologický výskum, aký sa doposiaľ na Slovensku neuskutočnil. Ide o skúmanie viacerých polôh južne aj severne od Kremničky: povstaleckej protitankovej priekopy a blízkych palebných postavení, ktoré boli neskôr využité ako masové hroby. Výskum prebieha 17.-21. 6.

Discovery tour

Discovery tour

Archeologický výskum v Kremničke - prehliadka s komentárom

Archeologický výskum v Kremničke inicioval banskobystrický magistrát v snahe chrániť pamätné miesta spojené s bojmi počas SNP a najmä s brutálnymi nacistickými represáliami po jeho potlačení. Výskum prebieha 17.-21. 6.

Free

Sunday 16 June de 10:00 à 16:00

General public

Press contact:

Pavol Šteiner

psteinerr@gmail.com

0902203158

  • Miesto konania výskumu - pamätník v Kremničke

Access map

19.126231 48.691865
-->