Ministère de la culture Inrap

Banskobystrický, Zvolen, Kováčová

Kováčová - sídlisko z mladšej a neskorej doby bronzovej

FreeFriday 14 June

Spoločenská sála na prízemí Obecného úradu, Kúpeľná 12, Kováčová

add

Archeologickými výskumami Stredoslovenského múzea a spoločnosti Midland Adventure počas výstavby štvrte v obci Kováčová bolo postupne odkryté sídlisko z mladšej a neskorej doby bronzovej. Ide o najpreskúmanejšie sídlisko z tohto obdobia v regióne.
Výsledky tohto archeologického výskumu budú prezentované archeológom Martinom Miňom z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica dňa 14. 6. 2024 o 18:00 hod. v spoločenskej sále na prízemí Obecného úradu v obci Kováčová, kde bude zároveň aj menšia výstava archeologických nálezov získaných počas výskumu, ako aj ďalšie nálezy z doby bronzovej z iných lokalít regiónu.

Demonstration

Demonstration

Naši prví susedia

Prezentácia výsledkov archeologického výskumu spojená s menšou výstavou na území novej štvrte v obci Kováčová, ktorá vznikla v kúpeľnom parku. Archeologickými výskumami Stredoslovenského múzea a spoločnosti Midland Adventure počas výstavby bolo postupne odkryté sídlisko z mladšej a neskorej doby bronzovej. Ide o najpreskúmanejšie sídlisko z tohto obdobia v regióne. Počas prezentácie budú prvýkrát verejnosti naživo predstavené aj prvé rekonštruované nálezy priamo z tohto sídliska zo zbierok Stredoslovenského múzea. Zároveň na ilustráciu doby budú vystavené aj niektoré z najnovších nálezov zo širšieho regiónu z depozitu Pamiatkového úradu, ktoré pochádzajú z rovnakého obdobia ako sídlisko a dotvoria obraz o vtedajšej každodennosti.

Prezentáciu organizuje Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica (archeológ Martin Miňo).

Free

Friday 14 June de 18:00 à 19:30

General public

Press contact:

Erika Makarová

erika.makarova@pamiatky.gov.sk

+421 2 20 464 339

  • Doba bronzová

Access map

19.104783739684727 48.60163648945498
-->