Ministère de la culture Inrap

Régészet Napja 2024

 

 

RÉGÉSZET NAPJA 2024


Régészet Napja 2024 – Istenek, ideák, hősök
kiegészítő rendezvény: Régészet Éjszakája – A régészet sötét oldala


A Magyar Régész Szövetség 2024-ban is meghirdeti a Régészet Napját és ezúttal ismét a Régészet Éjszakáját is.

 

Időpont: 2024. május 27,30. (péntek-szombat)
Téma: Régészet Napja – Istenek, ideák, hősök

Kiegészítő rendezvény: Régészet Éjszakája – A régészet sötét oldala

 

A Régészet Napja 2024 központi témájának a Magyar Régész Szövetség elnöksége az „Istenek, ideák, hősök” címet javasolja. A sokféleképpen értelmezhető tematika nagy szabadságot biztosít a csatlakozó intézményeknek és közösségeknek: magába foglalhatja akár egy, a régészeti kutatás által feltárt, illetve felfedezett szent hely bemutatását, szólhat egy-egy a mai és egykori közösség számára kiemelten fontos régészeti helyszínről, szakrális térről, de foglalkozhat egy különleges helyiséggel, épülettel vagy akár egy teljes lelőhellyel, településsel is. Külön hagsúlyt kaphatnak akár a településtörténet szempontjából jelentős alakok, lokális hősök, hagyományok, szakralitáshoz, valláshoz köthető események, amelyek a régmúlt korokra nyúlnak vissza, vagy akár párhuzamba állíthatók a modern kor kiemelkedő alakjaival, ideáival, szokásaival.

 

Az istenek, az ideák és a hősök minden korszakban jelentős társadalom és közösségformáló erővel bírtak, világméretű események befolyásolói lehettek, ugyanakkor hatásuk megjelenik a mindennapokban, a helyi közösség, az egyes emberek szintjén is. A régészeti lelőhelyek és tárgyak mondanivalója gyakran túlmutat a funkcionalitáson, és az adott korszakot átható világszemlélet visszatükröződik az eszközökön, életmódon, viseletben és a temetkezésekben, amelyek kiváló szemléltetőeszközt nyújtanak a korszak jobb megértéséhez.

 

Kik voltak a letűnt korok kiemelkedő alakjai, akik példaként szolgáltak a közösség tagjai számára? Milyen ideák és eszmék hatották át az egykor élt emberek gondolkodását? Milyen volt az istenképük? Hogyan kapcsolódtak hozzájuk, és mi mindenért fohászkodtak hozzájuk? Biztonságot adó alakként tekintettek rájuk, vagy netán rettegték őket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ 2023-ban a Régészet Napja.

 

A rendezvény kiegészül az immár 4 évvel ezelőtt nagy sikerrel megrendezett „Régészet Éjszakája” eseménnyel is, amely főként a felnőtt közönséghez szól, és amelynek alcíme idén is „A régészet sötét oldala”.

 

A sötét oldal szintén egyfajta idea, amely értelmezhető a fény/sötétség ellentétével, szerepével és szimbolikájával, a világossággal, az éjszakával, a csillagokkal, az alvilággal, a halállal, az erőszakkal, a titkokkal, a tabukkal és a szexualitással, a bűnözéssel, a félelemmel és borzongással, a mágiával, a cselszövésekkel, a háborúkkal, a természeti katasztrófákkal is. De akár az illegális tevékenységekkel kapcsolatban is várjuk a programjavaslatokat.

 

Website : Régészet Napja 2024

 

-->