Ministère de la culture Inrap

Spodnjeposavska, Brezovska Gora

Zavod Svibna - Ajdovski zmenek z arheologijo

Free of chargeFriday 16 June

  • Handicap visuel

Nemška vas 4, 8273 Brezovska Gora

add

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na »Ajdovski zmenek z arheologijo«. Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…Predkresno večerno druženje pa bo popestril tudi Vlado Nunčič, ki nam bo predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem. Besedila bomo pripravili, vi pa pripravite grla. Lahko pa tudi kakšno glasbilo. V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Bezovski Gori 19.
Zaradi lažje priprave dogodka prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com.

Lecture

Lecture

Ajdovski zmenek z arheologijo

Tudi v okviru letošnjih Evropskih dni arheologije vas ponovno vabimo k druženju – na »Ajdovski zmenek z arheologijo«. Na jasi pred Ajdovsko jamo nam bo tokrat odkrival arheološke zanimivosti arheolog, dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik – zlasti o tem, kaj so ljudje v prazgodovini počeli v jamah, kaj jih je v njih privlačilo, kako so udomačevali živali itn…

Zakaj so bile temne, vlažne, neudobne jame v preteklosti tako privlačne za ljudi? V jamah se je dogajalo nekaj posebnega, skrivnostnega in nenavadnega. Raziskali bomo, zakaj so ljudje hodili v jame, kaj v njih iskali, in kako so jih jame, ko so se vrnili nazaj na svetlo, spremenile.

Predkresno večerno druženje pa bo popestril tudi Vlado Nunčič, ki nam bo predstavil in zaigral na stara glasbila, ki jih sam izdeluje, seveda pa bo možno ob tem tudi zapeti kakšno lepo ljudsko pesem. Besedila bomo pripravili, vi pa pripravite grla. Lahko pa tudi kakšno glasbilo.

Bodite primerno oblečeni in obuti za hojo po naravi, s seboj imate lahko tudi skodelice/kozarce za napitke, sedala, odeje ipd.

In pa poskusite si deliti prevoz, ker je število parkirnih mest omejeno, še več pa boste storili zase in za okolje, če pridete peš ali s kolesom.

V primeru dežja bo dogodek na sedežu Zavoda Svibna na Bezovski Gori 19.

Zaradi lažje priprave dogodka in prostorskih omejitev prosimo za prijave na: svibna1@gmail.com, 031 329 625, vsaj do 14. 6. 2023 oz. do zapolnitve mest.

Dogodek je podprla Krajevna skupnost Senuše.

Dogodek je dostopen za obiskovalce na invalidskem vozičku in pogojno za slabovidne obiskovalce.

organizator . Zavod Svibna kontakt . www.zavod-svibna.si 031 329 625 (Bernardka Zorko)

Free

Friday 16 June de 19:00 à 21:00

Adults

Schoolchildren :

Secondary school (15 years and up)

Accessibility

Visual disability

Press contact:

Anja Vintar

info@arheoportal.si

+386 51 211 117

  • Ajdovski dnevi.
    Foto: Miloš Kukovičič, arhiv Zavoda Svibna.
  • Ajdovski dnevi.
    Foto: Miloš Kukovičič, arhiv Zavoda Svibna.

Access map

15.425592387530846 45.94946540618957
-->