Ministère de la culture Inrap

The program of my region

Select your region or print the program.

15 results
Dubrovnik-Neretva County, Grad Metković

Arheološki muzej Narona

Naronski trg 6, 20352 Vid

https://www.a-m-narona.hr/

Arheološki muzej Narona smješten je u malome mjestu Vid kod Metkovića, antičkoj Naroni. Jedan je od mlađih muzeja u Republici Hrvatskoj, a otvoren je za posjetitelje na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2007. godine. Specifičnost njegove arhitektonske koncepcije, u odnosu na mnoga muzejska zdanja, proizlazi iz činjenice da je sagrađen nad samim arheološkim lokalitetom. Tako su unutar suvremene arhitekture prezentirani in situ ostatci rimskog hrama te brojni arheološki nalazi. Tijekom 16., 17. i 18. lipnja ulaz u Arheološki muzej Narona je besplatan za sve individualne i obiteljske posjetitelje od 9 do 19 h. Sve aktivnosti programa imaju ograničen broj mjesta stoga rezervirajte svoj termin i željenu aktivnost pozivom na 020 691 596. Sudjelovanje u svim aktivnostima programa je besplatno.

Open house

Europski dani arheologije u Naroni 2023.
Tijekom 16., 17. i 18. lipnja ulaz u Arheološki muzej Narona je besplatan za sve individualne i obiteljske posjetitelje od 9 do 19 sati. Program je osmislila viša kustosica Konstanta Bukovac. Sve aktivnosti programa imaju ograničen broj mjesta stoga rezervirajte svoj termin i željenu aktivnost pozivom na 020 691 596. Sudjelovanje u svim aktivnostima programa je besplatno i dostupno invalidima koji imaju poteškoća s kretanjem (u invalidskim kolicima) i onima s mentalnim poteškoćama. Dođite, čekamo vas!

Free

Sunday 18 June de 09:00 à 19:00 Saturday 17 June de 09:00 à 19:00 Friday 16 June de 09:00 à 19:00

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Accessibility

Mobility issues / wheelchair, Mental disability

Guided tour

Stručno vodstvo kroz izložbu Mitološki blizanci u Naroni
Stručna vodstva za široku publiku kroz izložbu Mitološki blizanci u Naroni održati će autorica izložbe, kustosica – dokumentaristica u Arheološkom muzeju Narona Sanda Viskić.

Free

Friday 16 June de 17:00 à 18:00 Friday 16 June de 18:00 à 19:00

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Accessibility

Mobility issues / wheelchair, Mental disability

Workshop

Igraonica Iskopaj Jozu
Igraonica Iskopaj Jozu na aktivan i zaigran način upoznaje predškolce i učenike osnovnih škola s arheološkim sitnim alatom te metodama iskopavanja i dokumentiranja grobova.

Free

Saturday 17 June de 17:00 à 19:00

Children, Schoolchildren

Schoolchildren :

Preschool, Primary

Accessibility

Mobility issues / wheelchair, Mental disability

Workshop

Likovna radionica Cigla po cigla - hram
Na likovnoj radionici Cigla po cigla – hram svi zainteresirani predškolci i školska djeca mogu se okušati u gradnji drvenim ciglama 3D modela rimskog hrama.

Free

Sunday 18 June de 17:00 à 19:00

Children, Schoolchildren

Schoolchildren :

Preschool, Primary

Accessibility

Mobility issues / wheelchair, Mental disability

Dubrovnik-Neretva County, grad Dubovnik

Dubrovački muzeji – Arheološki muzej

Ul. Svetog Dominika 3

https://www.dumus.hr/

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je 1872. godine na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova koju čine četiri specijalizirana muzeja: Kulturno -povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Njihovi bogati fundusi izloženi su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Arheološki muzej još uvijek nema stalni postav, a njegov fundus obuhvaća raznorodnu građu od vremena prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Dio građe je izložen u tvrđavi Revelin u okviru tematskih izložbi: „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“, “Cvijet u kamenu” te “Ilirska kaciga iz Zakotorca”.

Lecture

predavanje Ilirska kaciga iz Zakotorca
Na predavanju „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ dr.sc. Domagoj Perkić, govorit će o iznimnom nalazu ilirske kacige, kao i brojnim drugim vrijednim grobnim prilozima, koji su rezultat provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotorac na poluotoku Pelješcu. Riječ je o izuzetno vrijednome nalazištu, sa specifičnom grobnom arhitekturom. Broj posjetitelja je ograničen, te je potrebna prijava do četvrtka 15. lipnja 2023. na e-mail: marketing@dumus.hr

Free

Friday 16 June de 12:00 à 13:00 (prostorije izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)

General public

Koprivnica-Križevci County, Grad Križevci

Gradski muzej Križevci

Tome Sermagea 2, 48 260 Križevci

www.gradski-muzej-krizevci.hr

Gradski muzej Križevci zavičajni je muzej općeg tipa osnovan 1952. g. Smješten je u jednoj od najstarijih sačuvanih građanskih kuća u kojoj se nalazio pavlinski hospicij. U stalnom muzejskom postavu predstavljene su: prirodoslovna, arheološka, zbirka oružja, kulturno-povijesna, etnografska, cehovska te sakralna zbirka. U dvorištu muzeja postavljen je etno – park s primjercima tradicijske arhitekture Kalničkog prigorja 19. i prve polovice 20. stoljeća.
Građa zastupljena u postavu arheološke zbirke potječe s nalazišta križevačkog područja, a pripada širokom vremenskom rasponu koji obuhvaća razdoblje od mlađeg kamenog doba do kasnog srednjeg i ranog novog vijeka.

Workshop

Radionica „Prapovijesni oblici“
U keramičkoj radionici posjetitelji će moći oblikovati u glini figurine s antropomorfnim i zoomorfnim obilježjima nakon što će im biti predstavljene replike neolitičke stilizirane Velike Božice Majke, ženskih figurina s urezanom kosom i odjećom, neolitičkih i eneolitičkih životinjskih figurica koje prikazuju domaće životinje i medvjeda te realistički modelirane kasnobrončanodobne keramičke noge. Voditeljice radionice bit će mr. sc. Lana Okroša Rožić i akademska kiparica Kristina Vuković, prof.

Free

Saturday 17 June de 16:00 à 18:00 (Etno – park u dvorištu Muzeja, u slučaju lošeg vremena atrij Likovne galerije)

General public

Accessibility

Visual disability, Mental disability

Krapina-Zagorje County, Gornja Stubica

Muzej seljačkih buna (Muzeji Hrvatskog zagorja)

Samci 64, 49 245 Gornja Stubica

https://msb.mhz.hr/

Muzej seljačkih buna specijalizirani je povijesni muzej smješten u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz sredine 18. stoljeća. Središnji dio njegova stalnog postava predstavlja povijest feudalizma u Hrvatskom zagorju od srednjeg vijeka do 1848. godine te obitelj Oršić. Sadržava brojne predmete iz kulturno-povijesne zbirke, zbirke oružja i opreme te arheološke zbirke, među kojima su nalazi iz Tahyjeva Starog grada u Donjoj Stubici i utvrde Samci, čiji su ostaci i danas vidljivi ispred Muzeja. U dvorskoj kapeli nalazi se dio postava posvećen sakralnoj umjetnosti, a u podrumu vinogradarstvu Hrvatskog zagorja.

Open house

Arheološka baština Hrvatskog zagorja u Muzeju seljačkih buna
Stalni postav Muzeja seljačkih buna krije brojne arheološke nalaze koji potječu sa srednjovjekovnih burgova Hrvatskog zagorja. Kroz stručno vodstvo i radionice naučite ponešto o njihovoj prošlosti, upoznajte se s osnovnim pravilima arheoloških istraživanja te na interaktivan način otkrijte dijelove arheološke zbirke Muzeja. U sklopu pub kviza provjerite znanje usvojeno na vodstvu, a pomoću virtualnih sadržaja saznajte više o Seljačkoj buni, oružju i drugim predmetima stalnog postava.

Free

Friday 16 June de 18:00 à 22:00

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Accessibility

Mental disability

Workshop

aplikacija za hologramske naočale (Oživljeni Tahy, mač i igra memori) – stalni postav
Muzej je mjesto susreta između prošlosti i sadašnjosti. Uz pomoć aplikacije za hologramske naočale vratite se u prošlost. U prvom dijelu aplikacije vam Franjo Tahy otkriva više o svom životu i Seljačkoj buni. U drugom dijelu aplikacije isprobajte rukovati mačem za ruku i pol, a u trećem odigrajte igru memori i upoznajte muzejske predmete.

Free

Friday 16 June de 18:00 à 21:30

Children, Family, Adults, General public

Accessibility

Mental disability

Workshop

radionice Arheološka slagalica i Složi sam svoj dvorac – perivoj/atrij
U stalnom postavu Muzeja seljačkih buna predstavljeni su srednjovjekovni burgovi s arheološkim nalazima. Kroz radionice za predškolski i školski uzrast te obitelji upoznajte njihovu prošlost, naučite osnovna pravila arheoloških istraživanja, zabavite se i sami spojite dijelove predmeta u cjelinu.

Free

Friday 16 June de 18:00 à 19:00

Children, Family, Schoolchildren

Accessibility

Mental disability

Workshop

radionica Iskopaj arheološke nalaze iz muzejskih vitrina – stalni postav
Pojedinačno ili u skupinama pratite tragove koji se kriju u stalnom postavu kako bi vas doveli do pojedinih nalaza te na interaktivan način upoznali s arheološkom baštinom srednjovjekovnih burgova Hrvatskog zagorja.

Free

Friday 16 June de 19:00 à 20:00

Children, Family, Schoolchildren

Accessibility

Mental disability

Guided tour

stručno vodstvo kroz stalni postav
Kroz stručno vodstvo saznajte više o arheološkoj i kulturno-povijesnoj baštini Hrvatskog zagorja s posebnim naglaskom na životu u srednjovjekovnim burgovima i Seljačkoj buni.

Free

Friday 16 June de 19:00 à 19:45

General public

Accessibility

Mental disability

Workshop

arheološki pub kviz
U sklopu pub kviza pojedinačno ili u timovima provjerite znanje usvojeno na vodstvu – najbolje očekuju vrijedne nagrade!

Free

Friday 16 June de 20:00 à 21:30

General public

Accessibility

Mental disability

Show

3D video-mapping projekcija Gubec-teatar na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu
Zavirite u virtualni svijet i pomoću video-mapping projekcije koja oživljava likove sa Spomenika u kombinaciji sa scenama iz filma i manifestacije Seljačka buna na jedinstven način saznajte nešto više o tom važnom povijesnom događaju.

Free

Friday 16 June de 21:30 à 22:00

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Accessibility

Mental disability

Krapina-Zagorje County, Desnić

Dvor Veliki Tabor (Muzeji Hrvatskog zagorja)

Hum Košnički 1, 49216 Desinić

www.veliki-tabor.hr

Veliki Tabor smješten je na vrhu brijega na 333 metra nadmorske visine u selu Hum Košnički kraj Desinića. Jedan je od najočuvanijih kasnosrednjovjekovnih plemićkih gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj i do naših je dana ostao sačuvan gotovo u svom izvornom obliku. Njegovu je izgradnju vjerojatno započela velikaška obitelj Celjski sredinom 15. stoljeća. Početkom 16. stoljeća grad prelazi u posjed plemićke obitelji Rattkay koja je dovršila izgradnju i u njemu živjela sve do kraja 18. stoljeća. Tijekom čitavog 19. i 20. stoljeća vlasnici Velikog Tabora neprestano su se izmjenjivali, a svakako je najznačajniji bio poznati slikar Oton Iveković koji ga je posjedovao između dva svjetska rata, od 1919. do 1938. godine. Od 1993. (odnosno 2003.) dvorac je sastavni dio Muzeja Hrvatskog zagorja.

Open house

Europski dani arheologije u Dvoru Veliki Tabor
Europske dane arheologije obilježit ćemo u Dvoru Veliki Tabor u petak, 16. lipnja, prigodnim programom. Program će se odvijati od 15 do 18 sati i u tom periodu ulaz u Muzej bit će besplatan. Posjetitelji će moći razgledati muzejske izložbe u organiziranom stručnom kostimiranom vodstvu. Održat će se i nekoliko edukativno-zabavnih radionica: „Izrada viteške verižnjače“, „Što pričaju arheološki nalazi iz Velikog Tabora?“, „Slagalica Meluzina“, te „Memory – muzejski predmeti“. Prikazivat će se i film „Rekonstrukcija renesansnih peći“, autorica Ivane Škiljan i Sylve Antony Čekalove.

Free

Friday 16 June de 15:00 à 18:00

Children, Family, Schoolchildren

Krapina-Zagorje County, Grad Krapina

Muzej krapinskih neandertalaca, Nalazište Hušnjakovo (Muzeji Hrvatskog zagorja)

Šetalište Vilibalda Sluge bb, 49000 Krapina

https://mkn.mhz.hr/

Nalazište Hušnjakovo u Krapini ubraja se u najznačajnije paleoantropološke lokalitete Europe, ali i svijeta. U geološkim i paleontološkim istraživanjima koja je početkom 20. st. vodio hrvatski znanstvenik Dragutin Gorjanović-Kramberger, pronađena je najveća zbirka fosilnih kostiju neandertalaca na svijetu. Uz oko 900 fosilnih ostataka kostiju koje su pripadale neandertalcima različite dobi i spola, krapinska zbirka sadrži i oko 1200 komada kamenog oruđa te preko 2400 fosilnih ostataka različitih vrsta životinja.
Stalni postav Muzeja krapinskih neandertalaca sadrži brojne efekte i multimedijalne instalacije te na suvremen, interaktivan i multidisciplinaran način prikazuje priču o razvoju života na Zemlji, s posebnim naglaskom na razvoj čovjeka i značaj nalazišta krapinskog pračovjeka.

Open house

program Istražimo kameno doba! u Muzeju krapinskih neandertalaca (obilazak stalnog postava i Nalazišta, prezentacija, radionica za djecu)
U sklopu programa posjetitelji će moći besplatno obići stalni postav Muzeja i Nalazište Hušnjakovo od 16 do 21 sat. Također, od 16 do 18 sati, dr. sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta, demonstrirat će način izrade kamenih alatki, a djeca će moći sudjelovati i u muzejskoj edukativnoj radionici „Istražimo kameno doba“. Na interaktivan način posjetitelji će se upoznati sa životom ljudi u kamenom dobu.

Free

Saturday 17 June de 16:00 à 21:00

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Accessibility

Hearing disability

Lika-Senj County, Grad Senj

Gradski muzej Senj

Milana Ogrizovića 5, 53270 Senj

https://www.muzej-senj.hr/

Gradski muzej Senj osnovan je 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova, a nalazi se u s gotičko-renesansnoj palači obitelji Vukasović.
Fundus muzeja čine sljedeće zbirke: Arheološka i hidroarheološka zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Senjsko pomorstvo kroz povijest, Intelektualni krug Senja, Senj i Senjani u Domovinskom ratu, Etnografska zbirka Bunjevaca i Prirodoslovna zbirka Velebit. Muzejska građa smještena je u zgradi muzeja i na tvrđavi Nehaj.
Zadaća muzeja je sakupljanje, čuvanje, proučavanje i dokumentiranje te prezentiranje bogate muzejske građe putem stalnih i povremenih izložaba.
Zbog svojih arhitektonskih i kulturno-povijesnih karakteristika i vrijednosti Palača Vukasović je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Guided tour

Predstavljanje izložbe arheološke zbirke GMS
U sklopu predstavljanje izložbe obnovljenog postava arheološke zbirke u Gradskom muzeju Senj, organizirat će se stručna vođenja kroz arheološku zbirku pri čemu će posjetitelji vidjeti doznati o bogatoj povijesti Senja i okolice. Arheološka zbirka je jedna od prvih formiranih zbirki u Gradskom muzeju Senj. U zbirci je predstavljena bogata kulturno-povijesna baština grada Senja iz prapovijesti, antike i ranog srednjeg vijeka. Zbirku čine kameni spomenici (skulpture, stele, žrtvenici...), nakit, staklo i hidroarheologija.

Free

Friday 16 June de 08:00 à 14:00 Sunday 18 June de 10:00 à 12:00 Saturday 17 June de 10:00 à 12:00

General public

Accessibility

Mobility issues / wheelchair

Osijek-Baranja County, Grad Osijek

Arheološki muzej Osijek

Trg Svetog Trojstva 2

http://www.amo.hr/

Arheološki muzej Osijek, kao jedini specijalizirani arheološki muzej na prostoru istočne Hrvatske, djeluje na lokaciji u Tvrđi, Trg Sv. Trojstva 2. U muzejskom postavu trenutačno su postavljeni stalni postavi Prapovijest i Stalni postav seobe naroda i srednji vijek, dok je stalni postav Antike u izradi. Djelatnost Arheološkog muzeja Osijek obuhvaća sistematsko prikupljanje, čuvanje, stručnu zaštitu, evidentiranje, istraživanje, sređivanje, proučavanje, publiciranje i izlaganje u svrhu proučavanja, edukacije i uživanja civilizacijskih, kulturnih materijalnih i nematerijalnih i prirodnih dobara, odnosno arheološke građe te njihovu stručnu i znanstvenu obradu i sistematizaciju u zbirke sukladno svojoj misiji i politici skupljanja.

Lecture

Arheološki lokaliteti grada Osijeka – mobilna aplikacija i predstavljanje lokaliteta
U sklopu izložbe na otvorenom, pod nazivom Arheološki lokaliteti grada Osijeka, osmišljan je niz događanja koji će pratiti predstavljanje lokalitete u gradu Osijeku. O samim lokalitetima koji su prikazani na ukupno 9 info ploča predavanja će održati viši kustosi dr. sc. Dragana Rajković, dr. sc. Marina Kovač, dr. sc. Igor Vukmanić i kustos Domagoj Dujmić. Kako svaku info ploču prati i QR kod kojim se pokreće višejezična mobilna aplikacija QtouR - virtualni vodič, o njezinoj primjeni i mogućnostima, predavanje će održati viši konzervator-restaurator Josip Kralik.

Free

Friday 16 June de 12:00 à 14:00 (prostorije Arheološkog muzeja Osijek)

General public, Schoolchildren

Schoolchildren :

Secondary school (11-15 years)

Accessibility

Mobility issues / wheelchair

Workshop

Radionica - Mali arheolozi
Radionica Mali arheolozi otkriva našim najmanjim posjetiteljima što je arheologija i tko su arheolozi, te otkriva sve zadaće s kojima se arheolozi susreću. Tako će se polaznici u praktičnom djelu radionice upoznati sa „terenom“ koji se nalazi u drvenom boxu u kojemu su skrivene razne replike keramike iz razdoblja prapovijesti. Naši mali arheolozi osim što će proći terensko istraživanje naučit će naravno i voditi terenski dnevnik gdje će dokumentirati svaki pronađeni predmet.

Free

Sunday 18 June de 11:00 à 13:00 Saturday 17 June de 11:00 à 13:00

Children, Schoolchildren

Schoolchildren :

Preschool, Primary

Accessibility

Mobility issues / wheelchair

Požega-Slavonia County, Općina Velika

Turistička zajednica Zlatni Papuk, Općina Kaptol

Zvonimirova 1a, 34330 Velika

https://zlatni-papuk.hr/

Turistička zajednica Zlatni Papuk turistička je zajednica nastala sporazumnim dogovorom četiriju općina: Općine Velika, Općine Kaptol, Općine Brestovac i Općine Jakić 2020. godine. Djeluje na području Parka prirode Papuk, točnije njegova jugozapadnoga dijela. S obzirom da koordinira turističke resurse na području Općine Kaptol, jedan je od glavnih organizatora manifestacije Halštatski dani – starije željezno doba u Zlatnoj dolini. U organizaciji manifestacije, uz Turističku zajednicu Zlatni Papuk i Općinu Kaptol, sudjeluju i Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja te kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlja.

Open house

Halštatski dani
Halštatski dani dvodnevna je manifestacija koja će se ove godine održati 17. i 18. lipnja u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol. Cilj ovoga događanja je popularizacija arheologije kao znanosti i arheološkog lokaliteta „Kaptol“.

Free

Sunday 18 June de 20:00 à 22:00 et de 16:00 à 21:00Saturday 17 June de 20:00 à 22:00 et de 16:00 à 21:00

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Lecture

predavanje „Situlska umjetnost Novog Mesta“
Prvoga dana program će započeti u 20:00h uvodnim slovom H. Potrebice te predavanjem „Situlska umjetnost Novog Mesta“ B. Križa.

Free

Saturday 17 June de 20:00 à 21:00 (Kaptol, općinska vijećnica)

Adults, General public, Schoolchildren

Exhibition

otvorenje izložbe Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu“
Otvorenje izložbe „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu“. Uključivanjem vrhunske tehnologije virtualne stvarnosti te digitalnih 3D prezentacija nalazišta, posjetiteljima izložbe omogućujemo da iskuse kako je baština željeznog doba izgledala nekad, kako kod nas, tako i u susjednim zemljama. Uz Kaptol, upoznajte i nalazišta iz željeznog doba iz Austrije i Slovenije te uronite u virtualni svijet halštatskih elita.

Free

Saturday 17 June de 21:00 à 23:00 (Kaptol, opčinska vijećnica)

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Guided tour

Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini
Stručno vodstvo turističkom rutom Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini počet će u 16:00h na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu. Vodstvo drži M. Rakvina s FF u Zagrebu.

Free

Sunday 18 June de 16:00 à 18:00 (Trg Vilima Korajca, Kaptol)

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Workshop

radionice koje se tematski vežu za razdoblje starijeg željeznog doba i arheološki lokalitet „Kaptol“
radionica Halštatske hrane (16 h), radionica izrade kožnih rukavica (16:30 h), radionica izrade minijaturnih situla (17 h), igra na ploči i interaktivna slikovnica Felixovo putovanje Dunavom (17:30h), predstava Kneževska svita iz Novog Mesta (18h), Zrno po zrno… halštatski meni u željeznodobnom Kaptolu (18:30h), radionica Klinci željeznog doba (19:00h), radionica Mali arheolozi (19:00h), radionica Lončarenje i lončarsko prigovaranje (19:30) te radionica Proizvodnja tekstila.

Free

Sunday 18 June de 16:00 à 21:00 (Trg Vilima Korajca, Kaptol)

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Split-Dalmatia County, Trogir

Muzej grada Trogira

Gradska vrata 4

https://muzej-grada-trogira.hr/

Muzej grada Trogira gradski je muzej općeg tipa koji 60 godina sakuplja, istražuje, štiti i komunicira kulturnu baštinu nekadašnje komune Trogir. Iako je grad Trogir prepoznatljiv ponajviše kao srednjovjekovni lokalitet, uvršten 1997. godine na UNESCO-vu Listu svjetske baštine – počeci ljudskog obitavanja na trogirskom području sežu još u razdoblje srednjeg paleolitika, dok je sami grad značajan centar već u kasnoprapovijesnom, a zatim i u helenističkom, antičkom i bizantskom razdoblju.
Posljednjih 10-ak godina Muzej se aktivno bavi arheološkim istraživanjima te, uz suvremeni pristup proučavanju arheološke baštine Trogira i trogirskog područja, intenzivno surađuje s domaćim i stranim muzejskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama te privatnim istraživačkim sektorom.

Lecture

Tragovi prošlosti u zapadnom dijelu Čiova – dosadašnje spoznaje i pokazatelji prvih arheoloških istraživanja (Lujana Paraman, Muzej grada Trogira i Mate Parica, Sveučilište u Zadru)
Iako je otok Čiovo od prapovijesnog razdoblja integralni dio trogirskog teritorija, prošlost je ovog otoka slabo istražena. Predavanje donosi uvid u najstarije tragove nastanjivanja zapadnog dijela Čiova te prve rezultate podvodnih i kopnenih istraživanja koja, uz potporu Općine Okrug i Splitsko-dalmatinske županije, posljednje dvije godine vodi Muzej grada Trogira u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru te Arheološkim muzejom u Zagrebu.

Free

Friday 16 June de 19:30 à 20:30 (kripta crkve Uzvišenja sv. Križa, Okrug Gornji)

General public

Accessibility

Hearing disability, Mental disability

Guided tour

Stručno vodstvo Prapovijesna i antička prošlost Trogira
Stručno vodstvo stalnim postavom Muzeja i tura po povijesnoj jezgri Trogira. Voditeljica: Lujana Paraman.

Free

Saturday 17 June de 10:00 à 12:00

General public

The City of Zagreb, Zagreb

Arheološki muzej u Zagrebu

Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

www.amz.hr

Zagrebu jedan je od izravnih sljedbenika nekadašnjeg Narodnog muzeja, najstarije muzejske ustanove glavnoga grada, osnovanog 1846. godine. Tek 1940. godine, formalnim prestankom postojanja Narodnoga muzeja, Arheološki muzej djeluje samostalno, a od 1945. godine smješten je u palači Vranyczany-Hafner, gdje se i danas nalazi. Muzejski fundus danas broji više od 450.000 različitih artefakata. Fundus je unutar muzeja organiziran po zbirkama: numizmatička, pretpovijesna, antička, srednjovjekovna i egipatska. U korak sa zbirkama, Arheološki muzej u Zagrebu sadrži i jednu od opsežnijih arheoloških biblioteka na području Hrvatske.

Open house

vodstva i radionice u Arheološkom parku Andautonija
U današnjem selu Ščitarjevu nalaze se sačuvani i muzeološki prezentirani dijelovi rimskog grada Andautonije, koji je od 1. do 4. st. bilo urbano središte prostora na kojem se danas nalazi Zagreb. Zainteresirani posjetitelji se mogu obući u rimsku odjeću, igrati rimske igre (s loptama, žetonima i orasima), isprobati kako su djeca u rimsko vrijeme pisala na voštanim pločicama s pisaljkama ili sašiti „bulu“–vrećicu za sreću koju su nosili mali Rimljani.
Période(s) archéologique(s) :

Antiquity

Free

Sunday 18 June de 12:00 à 18:00

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Guided tour

Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.
Muzejska akcija Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. inverzija je u kojoj arheološki i paleontološki predmeti, u vidu svojih kopija, izlaze iz muzeja u vrevu gradskih ulica.
Kakav je njihov povijesni i kulturni značaj, što svjedoče, pamti li ih itko, kako su pronađeni i što uopće rade na cesti kada im je mjesto u muzeju, saznat ćete na tematski oblikovanoj šetnji Zagrebom, dok ga, doduše, još ni bilo.

Free

Saturday 17 June de 09:00 à 11:00 (početak u predvorju AMZ-a))

Children, Family, Adults, General public

Exhibition

AMZ 5
Arheološki muzej u Zagrebu zatvoren je za posjetitelje još od potresa 22. ožujka 2020. godine. Zbog velike štete nanesene muzejskoj zgradi moralo se pristupiti opsežnoj rekonstrukciji, te je stalni postav silom prilika sklonjen i, do daljnjeg, nedostupan javnosti.
Do tog trenutka želimo pružiti našoj vjernoj publici uvid u barem neke od najatraktivnijih predmeta koje čuvamo u našim zbirkama, kako bi lakše dočekali otvaranje stalnog postava u svom punom opsegu.

Free

Saturday 17 June de 10:00 à 14:00 Friday 16 June de 20:00 à 21:30 (otvorenje izložbe)

Children, Family, General public

Accessibility

Mobility issues / wheelchair

Lecture

Obljetnice i vijesti iz Egiptologije
Stogodišnjica otkrića Tutankhamona i dvjesto godišnjica dešifriranja hijeroglifskog pisma i najnoviji nalazi u Egiptu. Sakara, Giza, Luksor: nove tehnologije i otkrića grobnica, sarkofaga, nova mjerenja u novi prostori otkriveni u Hufuovoj piramidi i druge vijesti.
Predavači: I. Uranić, P. Š. Rezniček

Free

Friday 16 June de 18:00 à 19:00

Adults

Guided tour

Vodstvo po lapidariju AMZ-a
Uz predstavljanje vodiča po lapidariju održati će se prigodno vodstvo po lapidariju za zainteresirane posjetitelje koji će se tom prilikom moći pobliže upoznati s nekim od najzanimljivijih spomenika u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Free

Friday 16 June de 13:00 à 14:00

Adults

Lecture

predstavljanje Vodiča po lapidariju
Arheološki muzej već godinama, sustavno uz svaki segment svog stalnog postava, objavljuje vodiče na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskani vodiči na hrvatskom i stranim jezicima su jedan od temelja ponude za posjetiteljsku publiku u svakom muzeju, pa tako i u Arheološkom muzeju u Zagrebu
Lapidarij je jedan od posjećenijih izložbenih prostora Arheološkog muzeja u Zagrebu, te sadržava mnoge od naših najvažnijih rimskih kamenih spomenika. Prvo izdanje Vodiča po lapidariju je na hrvatskom jeziku.

Free

Friday 16 June de 12:00 à 13:00

Adults

Exhibition

SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici
Raširena praksa držanja kućnih ljubimaca nije zaobišla niti stare Rimljane, čiji je raspon životinja varirao od uobičajenijih pasa, mačaka i ptica, pa sve do reptila, vodozemaca, riba, insekata i egzotičnih životinja.
Velika rasprostranjenost Rimskog Carstva na Sredozemlju i u sjevernoj Europi, značila je veću raznolikost životinja koje su živjele unutar granica Carstva.

Free

Saturday 17 June de 10:00 à 14:00 Friday 16 June de 12:00 à 16:00

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Schoolchildren :

Secondary school (11-15 years), Secondary school (15 years and up)

Accessibility

Mobility issues / wheelchair

Exhibition

Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies
Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies osmišljena je tako da integrira materijalne, biološke i umjetničke priče o mobilnosti na dijalektički način. Dok „posjećujete“ određeno mjesto na ovom putovanju, razmislite o svom kretanju i predmetima koje koristite. Vidite li kako oni utječu na vas, ali i na ljude u vašoj okolini?
Na izložba se istražuju različite vrste mobilnosti u raznim povijesnim razdobljima i krajolicima.

Free

Friday 16 June de 12:00 à 16:00 Saturday 17 June de 10:00 à 14:00

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Schoolchildren :

Secondary school (11-15 years)

Accessibility

Mobility issues / wheelchair

The City of Zagreb, Zagreb

Institute of Archaeology

Jurjevska ulica 15, Zagreb

https://www.iarh.hr/hr/naslovnica/

Institut za arheologiju znanstvena je institucija koja svojom djelatnošću obuhvaća sva razdoblja, od prapovijesti do ranoga novog vijeka. U sklopu Europskih dana arheologije pridružite nam se na radionici uživo, u zabavnim sadržajima za djecu i odrasle i posjetite tri poučne arheološke staze otoka Raba u sklopu projekta Rab Archaeological (T)races.

The Institute of Archaeology is a scientific institution with activities that cover all periods, from Prehistory to the early modern period. As a part of the European Archaeology Days, join us in a live workshop, in entertainment contents for children and adults, and visit three educational archaeological trails of the island of Rab as part of the Rab Archaeological (T)races project.

Workshop

LIVE WORKSHOP
Radionica uživo 16.06.2023. u 14 h. Za sudjelovanje u radionici najavite se na iozanic@iarh.hr
1. radionica: prezentacija interaktivne slikovnice Felixovo putovanje Dunavom
2. radionica: Ludite, tj. igrajte se kao Rimljani, ali i oni prije njih. Igre na ploči za djecu (i za odrasle).

A live workshop on 16th June 2023 at 2 PM. To participate in the workshop, contact iozanic@iarh.hr
1st workshop: presentation of the interactive picture book Felix's Journey on the Danube
2nd workshop: Ludite, i.e. play like the Romans, but also those before them. Board games for children (and adults).

Free

Friday 16 June de 14:00 à 15:30

General public, Schoolchildren

Schoolchildren :

Primary

Digital offers

Felixovo putovanje Dunavom / Felix’s journey along the Danube
Interaktivna radionica o rimskim riječnim brodovima. Radionicu su osmislile i stvorile učenice Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica (ŽOG), Zagreb.

Interactive workshop on Roman river boats. The workshop was designed and vreated by the pupils of the Women’s General Gymnasium of the Society of the Sisters of Charity (ŽOG), Zagreb.

Free

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Digital offers

Rimska vojska – Interaktivni plan rimskog vojnog logora / Roman army – Interactive plan of the Roman military camp
Radionica se sastoji od uvodnog opisa vojnog logora na koji se nastavlja interaktivna podloga kojom se saznaje više o lokalitetima na limesu. Svaka poveznica uz kratak opis vodi do još jedne aktivnosti.

Workshop consists of an introductory description of the military camp, which is followed by an interactive platform that provides more information about limes sites. Each link with a short description leads to another activity.

Free

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Digital offers

Rimska vojska – Interaktivna karta Dunavski limes u Hrvatskoj / Roman army – Interactive map of Danube limes in Croatia
Radionica se sastoji od uvodnog opisa Dunavskog limesa na koji se nastavlja interaktivna podloga kojom se saznaje više o lokalitetima na limesu. Svaka poveznica uz kratak opis vodi do još jedne aktivnosti.

Workshop consists of an introductory description of the Danube limes, which is followed by an interactive platform that provides more information about limes sites. Each link with a short description leads to another activity.

Free

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Digital offers

RAB ARCHAEOLOGICAL (T)RACES aplikacija / app
Projektom Rab Archaeological (T)races na području otoka Raba prezentirano je 30-ak arheoloških lokaliteta svih razdoblja. Preuzmite aplikaciju Rab Archaeological (T)races i uživajte!

The project Rab Archaeological (T)races presents about 30 archaeological sites on the Rab island. Download the app Rab Archaeological (T)races and enjoy!

Free

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Digital offers

Igra / Game
Na crtežu spoji predmete korištene u svakodnevnom životu tijekom neolitika (mlađega kamenog doba) s kućom iz istoga vremena.

In the drawing, connect the objects that were used in everyday life during the Neolithic (Late Stone Age) with the house from the same period.

Free

Children, Family, Adults, General public, Schoolchildren

Digital offers

Dvojezična osmosmjerka / Bilingual words game
Neolitička dvojezična osmosmjerka – pronađite deset arheoloških neolitičkih riječi i naučite ih na engleskom!

Neolithic bilingual words game – find ten archaeological Neolithic words and learn them in Croatian!

Free

Schoolchildren

Schoolchildren :

Secondary school (11-15 years)

Digital offers

Oboji prošlost / Colour the past
U bojanci se nalaze crteži arheoloških predmeta namijenjeni bojenju i/ili dopunjavanju crteža. Uz predmete je priložen i kratak edukativni tekst.

The colouring book contains drawings of archaeological objects intended for colouring and / or supplementing the drawings. The objects are accompanied by a short educational text.

Free

Children, Schoolchildren

Schoolchildren :

Preschool, Primary, Secondary school (11-15 years)

Virovitica-Podravina County, Grad Virovitica

Gradski muzej Virovitica

Trg bana Josipa Jelačića 23, 33000 Virovitica

https://muzejvirovitica.hr/

Gradski muzej Virovitica osnovan je 1953. godine. Od svojih početaka djeluje u Dvorcu Pejačević, no tek je putem integriranog projekta “5 do 12 za Dvorca” (2016. – 2019.) cijeli Dvorac u funkciji Muzeja. Muzej kontinuirano prikuplja, čuva, dokumentira i prezentira muzejsku građu te surađuje s institucijama i ustanovama na nacionalnoj razini. Danas je Muzej prepoznatljiv zbog svog angažmana s korisnicima u stvarnom prostoru ili putem društvenih mreža, kao i zbog djelovanja muzejskih djelatnika u svim sferama kulturnog života i lokalne zajednice. Mali muzej postao je veliki – pričom o sveobuhvatnom odnosu čovjeka i drveta, ali ne zaboravljajući priču i djelovanje o lokalnoj zajednici. Upravo taj slogan #malivelikimuzej već neko vrijeme koristimo kao znak prepoznatljivosti našeg Muzeja.

Workshop

predavanje i radionica Istražujemo; Tko je arheolog?
Kratko predavanje i radionica za osnovnoškolce na temu što je arheologija te o radu i zanimanju arheologa.

Free

Friday 16 June de 10:00 à 11:00

Schoolchildren

Schoolchildren :

Primary

Exhibition

besplatan razgled izložbe Avari i Slaveni južno od Drave
Izložba predstavlja arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske, s kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja. Materijal iz fundusa hrvatskih muzeja, privatnih zbirki i ostalih institucija pokazuje bogatstvo kulturne baštine pojedinih hrvatskih regija.

Free

Friday 16 June de 19:30 à 21:00

Children, Family, Adults, Schoolchildren

Vukovar-Srijem County, Vukovar

Muzej vučedolske kulture

Vučedol 252, 32000 Vukovar

https://vucedol.hr/

Muzej kulture Vučedol jedan je od najmlađih uspostavljenih nacionalnih arheoloških muzeja u Hrvatskoj. Vučedolska kultura dobila je naziv prema arheološkom lokalitetu Vučedol smještenom 5 km od Vukovara, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Posvećen je prapovijesnoj kulturi iz razdoblja eneolitika (3000-2500 pr.Kr.). Stalni postav ima za cilj upoznati kulturu s različitom publikom kroz autentične arheološke artefakte, rekonstrukcije, digitalne medije, istraživanja, obrazovne aktivnosti i javne događaje. Fokusira se na vučedolsku kulturu, sa stvarnom indoeuropskom tradicijom, koja se oblikovala između rijeka Dunava, Drave i Save, a zatim se proširila na područje trinaest modernih europskih zemalja.

Workshop

radionica Graditeljske tehnike vučedolaca
Muzej vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije priprema edukativne radionice i stručno vodstvo kroz postav te besplatan ulaz i razgledavanje gostujuće izložbe „Priroda i tehnika“. Radionica „Graditeljske tehnike vučedolaca“ osmišljena je na način da se kreativno prezentiraju graditeljska dostignuća vučedolske kulture.

Free

Friday 16 June de 10:00 à 13:00 (Radionice starih zanata Muzeja vučedolske kulture)

Adults

Workshop

radionica Mali arheolozi
Muzej vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije priprema edukativne radionice i stručno vodstvo kroz postav te besplatan ulaz i razgledavanje gostujuće izložbe „Priroda i tehnika“.
Radionica „Mali arheolozi“ predviđena je za predškolce i osnovnoškolce koji će zajedno sa svojim djedovima i bakama sudjelovati u arheološkom istraživanju.

Free

Saturday 17 June de 10:00 à 12:00 (Radionice starih zanata Muzeja vučedolske kulture)

Children, Family, Schoolchildren

Schoolchildren :

Primary

Guided tour

stručno vodstvo za individualne posjetitelje
Muzej vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije priprema edukativne radionice i stručno vodstvo kroz postav te besplatan ulaz i razgledavanje gostujuće izložbe „Priroda i tehnika“.

Free

Sunday 18 June de 12:00 à 13:00

General public

Zadar County, Zadar

Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju, učionica 101

Obala kralja Petra Krešimira IV/2

https://www.unizd.hr/, https://arheologija.unizd.hr/

Sveučilište u Zadru (Universitas Studiorum Jadertina) osnovano je 1396. godine kao najstarije od hrvatskih sveučilišta, odnosno kao prvo sveučilište na prostoru današnje Hrvatske, koje je djelovalo do 1807. godine (kad su ga ukinule okupacijske francuske vlasti; koje su ubrzo potom u Zadru osnovale tzv. Licej, s visokoškolskom nastavom iz područja kirurgije, medicine, kemije i prava - da bi zbog lošeg stanja financija u francuskom imperiju taj studij bio ukinut 1811. god.). Od tada su u Zadru djelovale pojedine ustanove visokog školstva, sve do osnivanja obnovljenog Sveučilišta u Zadru 2002. godine. Danas je Sveučilište u Zadru s 27 sveučilišnih odjela najveće potpuno integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj.

Lecture

Predavanje i radionica „Škola u rimsko vrijeme“
Danas gotovo svi idu u školu, ali u rimsko vrijeme to nije bio slučaj. U školu su mogli ići samo sinovi bogatih roditelja. Rimske škole bile su drugačije od današnjih. To bi bila jedna mala prostorija s jednim učiteljem. Oko 10 do 15 djece između 7 i 12 godina zajedno bi učili predmete poput čitanja, matematike, filozofije, glazbe ili astronomije. Kao pisaći materijal, za vježbe u pisanju koristili su drvene pločice koje su bile presvučene crnim voskom i imale povišen rub.

Free

Saturday 17 June de 09:30 à 12:00 (Ponijeti sa sobom ravnalo, škarice, olovku)

Schoolchildren

Schoolchildren :

Secondary school (11-15 years)

-->